Opinió

En diuen proximitat...

Com pot ser que el PSC vulgui una policia de proximitat si està comprant el marc mental del Partit Popular?

En diuen proximitat...
En diuen proximitat...

Déu n‘hi do, l’espectacle pseudo-militar que ens va mutar l’Alcaldessa Díaz el dimecres 20 de juliol a Can Vidalet. Va omplir la Rambla Verge de la Mercè de cotxes patrulla, motocicletes, furgons i agents amb totes les varietats uniformades hagudes i per haver. L’excusa era presentar les noves unitats de la Policia Local de la nostra ciutat. El rerefons, però, és tot un altre.

La realitat és que el govern Díaz ha agafat fred de peus amb la campanya sobre seguretat ciutadana que el PP d’Esplugues fa mesos que fa circular: cartells demanant una nova comissaria, missatges a les xarxes socials fent alarmisme, i tot l’arsenal que la dreta domina tan bé a l’hora d’intentar treure vots apel·lant a les baixes passions de la ciutadania. Els socialistes han agafat por i s’han posat a roda del PP en aquest assumpte.

Per més inri, aquest acte d'exhibicionisme desfermat es va produir a Can Vidalet i en castellà, per deixar ben clar que ells estan convençuts que si parles català a Can Vidalet ningú no t’entendrà. Ben segur que els veïns del barri, més que sentir-se acompanyats es van sentir del tot estigmatitzats. 

Cal preguntar-nos en aquest punt com pot ser que el PSC vulgui realment una policia de proximitat si està comprant el marc mental del Partit Popular?

I amb un nou xou, l’alcaldessa va carregar-se d’una tacada la campanya de proximitat que hem vist per la ciutat: fotografies actuals i infantils dels nostres agents, on es mostren propers, motivats i entusiastes de la seva feina. Aquest acte representa tot el contrari del que la campanya pretenia expressar. Els nostres policies, són propers i empàtics o són “robocops” sense ànima? Tristament, ja estem acostumats a aquesta mena d’espectacles.

El nostre model, sens dubte, serà un altre: aquell que vol que la policia sigui vista com un ciutadà més al servei de la comunitat, un veí o veïna a qui recórrer quan es necessita ajuda. Per nosaltres una policia de proximitat va molt més enllà de la visió caduca i antiquada del PP-PSC sobre el nombre d'efectius. Un model policial republicà té en compte un major paper dels serveis socials i una major cooperació amb el cos de policia per a prevenció i resolució de conflictes, i té en compte l'arquitectura i urbanisme com a element fonamental a l'hora d'augmentar la seguretat (com evitar la degradació de carrers, parcs, vigilar l'enllumenat públic i evitar zones fosques...).

La seguretat és més que ampliar membres de la policia, i per descomptat, molt més que utilitzar-la com a element de campanya i estigmatitzador dels veïns de Can Vidalet. La policia, com nosaltres, ha d'estar al servei de la gent, ara i sempre.